GDI Motorlu Araçlara LPG Dönüşümü

GDI (Gasoline Direct Injection - Direk Benzin Enjeksiyonu) adını verdiği yeni teknolojiyi kullandığı motorlar Mayıs 1996'dan bu yana üretiliyor ve Aralık 1998 sonunda üretim adedi 400 bini aştı. GDI motorunun yakıt tüketimi ve zararlı egzoz gazı çıkışı % 20 daha düşük ve gücü de % 10 daha yüksek.

GELİŞTİRME AMAÇLARI: - GDI motoru geliştirilirken kendi sınıfının en iyisi olan yakıt tüketimi (kurşunsuz normal benzine göre en uygun şekilde ayarlanmış olarak) ve normal çalışma devirlerinde daha yüksek güç (daha düz tork eğrisi) elde edilmesi amaçlanmış

MEKANİK ÖZELLİKLERİ: Yeni motora düşük yakıt tüketimi ve yüksek güç sağlayan özellikler şunlar:

+ Dik ve Düz Emme Borusu, silindire giden hava akışını kontrol ediyor

+ Eğimli Piston Başı, yanma davranışını kontrol ediyor

+ Yüksek basınçlı Yakıt Pompası, en uygun yalın yanma özelliklerine ulaşmak için yakıtı gerekli yüksek basınçta doğrudan silindirlerin içine püskürtüyor.

+ Yüksek basınçlı, Döndürme Hareketi Sağlayan Enjektörler, püskürtme spreyinin etkili ve verimli bir şekilde küçük parçalara ayrılmasını (atomize olmasını) ve yayılmasını sağlıyor.

Geleneksel motorlarda yakıt ve hava silindirin dışında karıştırıldıktan sonra silindire veriliyor. Bu nedenle karışma noktası ile silindirin arasında kayıplar oluşuyor ve ateşleme zamanlaması da en uygun şekilde gerçekleştirilemiyor. GDI motorunda ise yakıt doğrudan silindire ve çok hassas bir zamanlama ile püskürtülüyor. Böylece kayıplar ve verimlilik düşüşü önleniyor.

NASIL ÇALIŞIYOR? Dik emme boruları güçlü bir aşağı doğru akım yaratıyor ve bu sayede yakıt enjeksiyonu en iyi şekilde gerçekleştiriliyor. Özel bir şekle sahip piston başı sayesinde silindirin içinde dikey bir hava hareketi oluşturuluyor. Sıkıştırma zamanının sonuna doğru püskürtülen yakıt, yüksek basınçlı, döndürme hareketi sağlayan enjektörler ile yoğun bir sis gibi atomize ediliyor. Bu sis şeklindeki hava yakıt karışımı silindirin içinde döndürülüyor ve verimli bir şekilde katmanlaştırılmış olarak ateşleniyor.

Bu sayede genel olarak çok yalın olan bir hava/yakıt karışımı ile düzenli bir yanma sağlanıyor. Silindirin içinde ateşlemeden önce katmanlar halindeki hava/yakıt karışımında bujinin yakınında en zengin karışım (yakıt oranı yüksek) katmanı yer alırken bujiden en uzakta en fakir karışım (yakıt oranı düşük) yer alıyor.

Ayrıca lpg gaz fazında gönderildiği için bu tip araçlarda güç kaybı da yaşanmaktadır.

GDI Motorlu Araçlardan Bazıları

- Hyundai İ30 1.6 GDI
- Hyundai İ40 1.6 GDI Prime
- KIA Cee'd 1.6 GDI,
- KIA Pro Cee'd 1.6 GT,
- Mitsubishi Carisma 1.8 GDI
- Mitsubishi Space Star 1.8 GDI